Desserts and Cakes, What's Cookin'
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Coconut and Lime Cake

This recipe started as an experiment improvised with ingredients that I love. It turn out to be an amazing cake, it is a very light and fresh cake… perfect for breakfast or an exotic tea break, to go with an iced tea or even a lemonade. It is not a very sweet cake in order to bring out the fresh ingredients and tastes.

Ingredients:

  • 200g of sugar
  • 250g of flour for cakes
  • 5 large eggs
  • 80g of butter
  • 250 ml of coconut milk
  • 2 teaspoons of baking powder
  • zest of 2 limes
  • juice of the 2 limes
  • juice of 1/2 a lemon (small)
  • 30g of shredded coconut

Preparation:

Pre-heat the oven at 180ºC. Separate the whites from the yolks. Beat the yolks with the sugar until it is well incorporated. Add the rest of the ingredients and beat until you see small bubbles forming. Beat the whites well until they are consistent and hold their shape. Carefully envolve the beaten whites in the cake mixture to incorporate more air in it, so the cake turns out light and fluffy. Grease a round cake tin with butter and sprinkle with some flour until it forms an non-stick layer, only after add the cake batter. When placing the cake in the oven reduce the temperature to 150ºC and let it bake until it is golden on top. You can use the tooth pick technique, when it come out clean and dry it means the cake it ready.

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9 Comments

  1. Mª. de Lourdes Mano Reis says

    Querida Ana,
    Não sou fã de coco, nem de bolos de coco…
    Mas, adorei ver o “menino” que está de língua de fora, convencido que vai comer uma bela fatia…
    Aliás, penso que era o Tim que visualizei numa outra sugestão culinária.
    Belo companheiro para estas coisas!!

    Muitos parabéns por esta iniciativa da divulgação de belos pratos tradicionais.
    Parabéns também, pelo nome do Blog – «Amendoeira em Flor» – e pelos objectivos na criação deste espaço de divulgação, partilha e preservação do nosso património culinário.
    Bjocas
    Mª. Lourdes Mano Reis

    • Olá Lourdes!
      Obrigada pelo comentário! Realmente não podia arranjar melhor ajudante para estas coisas. =)
      Ainda não tem pratos muito tradicionais porque ainda não fui abrir os livrinhos da minha avó…mas é definitivamente uma coisa a fazer nas férias.

  2. Isabel says

    O Tim de facto é a melhor imagem publicitária deste bolo, mas eu também posso comprovar de ele estava muito bom!
    *s

  3. Olá!
    Parabéns pelo seu blogue e pela imagem deste bolo e do Tim todo guloso!
    Tenho limas em casa e andava à procura de uma receita. Esta imagem chamou-me a atenção e vou experimentar.
    Obrigada Paula

    • Olá Paula!
      Muito obrigada. Este bolo foi uma experiência que correu melhor que o esperado.
      Depois de experimentar passe por cá para partilhar o que achou. =)

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